Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Syrop-imbirowo-cytrynowy
Syrop imbirowo-cytrynowy
Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 1/2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
szklanka cukru
1/2 szklanki obranego i posiekanego imbiru
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Opis przyrządzania:
Do małego, solidnego rondelka wsypujemy cukier. Dolewamy 3/4 szklanki wody i dodajemy imbir. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej, aż płyn zredukuje się do jednej szklanki. Zdejmujemy syrop z ognia i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i przelewamy przez gęste sitko. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce. Może tam stać do 2 tygodni.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024