Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sycylijska-salatka-ze-swiezym-tunczykiem

Sycylijska sałatka ze świeżym tuńczykiem

Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
ząbek czosnku
150 g rukoli
4 środkowe gałązki selera naciowego
garść dobrych zielonych oliwek
4 łyżki drobnych kaparków
4 łyżki drobnych rodzynek
500-600 g świeżego tuńczyka

Opis przyrządzania:
Najpierw ukręcamy sos z 4 łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, odrobiny soli i cukru. Dodajemy drobniutko posiekany ząbek czosnku i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Rukolę myjemy i osuszamy w ściereczce. Gałązki selera myjemy, obieramy z wąsów i kroimy diagonalnie w plasterki. Kaparki przepłukujemy na sitku i osuszamy. Mieszamy razem seler, oliwki (najlepiej, żeby to były takie małe, zielone z pestką, nie ze słoika, a takie na wagę, z etnicznego sklepu), kapary i rodzynki. Rukolę rozkładamy na 4 talerze. Posypujemy sprawiedliwie mieszanką selerowo-oliwkowo-kaparowo-rodzynkową. Tuńczyka kroimy na 4 steki, każdy lekko smarujemy oliwą i solimy grubą solą morską. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, kładziemy steki z tuńczyka i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Ryba powinna być w środku lekko surowa. Kroimy każdy stek w plasterki, kładziemy na sałacie i polewamy sosem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024