Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swietne-danie-z-wolowiny-z-morelami

Świetne danie z wołowiny z morelami

Zasadniczo nie lubię potraw typu Eintopf - za bardzo kojarzą mi się z "przeglądem tygodnia". Ale są wyjątki i do nich należy to wielokrotnie robione przeze mnie danie, gdzie każdy może z garnka wyciągnąć to, co mu najbardziej odpowiada.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1kg 200 g zrazowej wołowiny
2 czerwone ostre papryczki
3 spore cebule
6 ząbków czosnku
100 g suszonych moreli
olej słonecznikowy
3 łyżki pasty pomidorowej
5 kostek cukru
400 ml wywaru z wołowiny
główka włoskiej kapusty (około 1/2 kg)
2 marchewki
200 g pęczaku

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 4 cm.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i nasiona, płuczemy.
Cebule obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Czosnek obieramy i kroimy w grube plasterki.
Morele kroimy na pół.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Porcjami osmażamy kostki mięsa na rumiano, sukcesywnie zdejmując je z patelni. Kiedy całe mięso będzie usmażone, na patelnię wkładamy papryczki, cebule i czosnek, podsmażamy przez 5 minut. Przesuwamy warzywa na bok patelni, a na wolną część wkładamy pastę pomidorową i cukier, podsmażamy chwilę, po czym mieszamy z warzywami.
Wlewamy połowę wywaru, dodajemy morele i przykrywamy. Dusimy na średnio małym ogniu przez 3 kwadranse.
Kapustę obieramy z tylu wierzchnich liści, z ilu nam się uda (przy kapuście włoskiej idzie to łatwiej, niż przy innych), ale wyrzucamy tylko te, które są przywiędnięte. Z liści wycinamy gruby nerw. Sam środek kroimy w ćwiartki i usuwamy głąb. Kapustę starannie płuczemy.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy kapustę, a po minucie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy.
Marchewki obieramy i płuczemy, kroimy w plasterki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Duże naczynie żaroodporne (z przykrywką) smarujemy olejem (łyżka wystarczy).
Wszystkie składniki układamy warstwami: zaczynamy od kilku liści kapusty, potem warstwa mięsa, znów kapusta, pęczak wymieszany z marchewką, kapusta, mięso i sos z cebulą. Dolewamy resztę wywaru i niepełną szklankę wody.
Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę. Mniej więcej - ale raczej więcej, niż mniej.
Garnek wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy na parę minut.
Podajemy z pieczywem i sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024