Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Suszone-pomidory-w-oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Wspaniałe, miękkie, suszone pomidory. Dobrze jest zrobić spory zapas, bo raz podane na stół, znikają, jak sen jaki złoty.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomidory
gruba sól
czosnek
świeże oregano
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Dowolną ilość dojrzałych, ale twardych pomidorów parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy na pół (wzdłużnie) lub, w przypadku większych sztuk, na ćwiartki. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Przygotowane pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy grubą solą. Wstawiamy do piekarnika i suszymy aż do skutku. Naprawdę trudno określić, jak długo trzeba je trzymać w piekarniku. Przy tej temperaturze najpierw - tak na oko - nic się z pomidorami nie dzieje, po czym potrafią się dosuszyć w mgnieniu oka. Osobiście wyjmuję pomidory wtedy, gdy nie są jeszcze zupełnie wysuszone, ale nie puszczają już soku. Ususzone pomidory upychamy w czystych, wyparzonych słoikach. Przekładamy kawałkami czosnku i listkami świeżego oregano. Pomidory zalewamy oliwą z oliwek, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę: wkładamy zakręcone słoiki do garnka z wodą, stawiamy na gazie i doprowadzamy niemal do wrzenia. Utrzymujemy wodę w tym stanie przez godzinę, po czym studzimy w tej samej wodzie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024