Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Suche-kartofelki-sookhe-aloo

"Suche kartofelki" (sookhe aloo)

Pikantne - ale nie za bardzo, aromatyczne - akurat w sam raz, ziemniaki po indyjsku. "Suche", bo bez sosu. Znakomite z kurczakiem tandoori albo jakimś indyjskim curry.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g ziemniaków o zwartym miąższu
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego turmeriku (Turmerik (zwany też kurkumą))
łyżeczka pieprzu cayenne
5 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
łyżeczka ziaren kopru włoskiego

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, odparowujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie już można je wziąć do ręki, obieramy je ze skórki, a potem kroimy w grubą kostkę.
Imbir obieramy i kroimy w kawałki. Czosnek obieramy. Do małego malaksera wkładamy imbir, czosnek, turmerik i cayenne, dodajemy łyżeczkę soli i 3 łyżki wody. Miksujemy na jednolitą pastę.
Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy koper włoski i smażymy, mieszając, kilka sekund, potem wkładamy pastę i smażymy przez 2 minuty, też mieszając. Dodajemy ziemniaki i smażymy na sporym ogniu przez kilka minut, mieszając, aż zaczną się rumienić i będą dokładnie pokryte przyprawami.
Podajemy prosto z patelni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024