Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Stoemp-z-cykoria

Stoemp z cykorią

Belgowie mają bardzo przyjemny zwyczaj robienia piure ziemniaczanego z dodatkiem innych warzyw... Stoemp (bo tak się takie piure nazywa) z cykorii jest doskonałym dodatkiem do każdej dziczyzny, a także do pstrągów - oczywiście ardeńskich!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) cykorii
cebula
500 g (1/2 kg) ziemniaków na piure
2 czubate łyżki masła
szklanka (1/4 litra) wywaru z kurczaka
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Cykorię obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, przycinamy podstawy. Kroimy w "makaronik" i płuczemy na sicie. Starannie otrząsamy z wody.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cykorię, cebulę i ziemniaki i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Wlewamy wywar, dodajemy listek i tymianek, zagotowujemy i gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Wyjmujemy listek i tymianek. Mikserem rozgniatamy warzywa na piure - nie będzie gładkie, jak miałoby to miejsce w przypadku piure z samych ziemniaków, ale to dobrze - tak właśnie ma być.
Doprawiamy stoemp do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy drugą łyżkę masła i chwilę ubijamy na malutkim ogniu drewnianą łyżką.
Podajemy na gorąco, do dziczyzny lub pstrągów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024