Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spirelli-z-tunczykiem-i-kaparami

Spirelli z tuńczykiem i kaparami

Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
strąk zielonej papryki
2 gałązki selera naciowego
oliwa z oliwek
500 g (pół kilo) makaronu spirelli
2 pomidory
100 g tuńczyka w oliwie (z puszki)
10 czarnych oliwek z pestką
2 łyżki drobnych kaparów

Opis przyrządzania:
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i ogonek, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebule, czosnek, paprykę i seler i podduszamy przez 10 minut, aż wszystko zmięknie.
Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory zanurzamy na chwilę w "makaronowej" wodzie, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy pomidory horyzontalnie na pół i wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z oliwy i rozdrabniamy widelcem.
Oliwki odcinamy od pestek i siekamy.
Na patelnię z warzywami wrzucamy pomidory, tuńczyka, oliwki i osączone z zalewy kapary. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy.
Przekładamy do ogrzanej miski i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024