Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-wiosennym-sosem-a-la-carbonara
Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara
Pyszna wegetariańska pasta z białym sosem i kolorowymi młodymi jarzynkami. Kwintesencja wiosny.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 młode marchewki
150 g ziaren świeżego groszku
100 g wyłuskanego bobu
150 g czubków zielonych szparagów (górne 5 cm)
łyżka masła
oliwa z oliwek
400 g spaghetti
2 jajka
150 g gęstej kremowej śmietany
50 g świeżo startego parmezanu
dodatkowy parmezan do podania
Opis przyrządzania:
Marchewkę skrobiemy, płuczemy i kroimy w 2 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy marchewkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy groszek, bób i szparagi, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na dużym ogniu, aż woda wyparuje, a warzywa będą miękkie. W tym samym czasie gotujemy spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu,. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski z sosem śmietanowym. Dodajemy uduszone warzywa, wszystko razem mieszamy i miskę na chwilę przykrywamy, żeby sos zgęstniał od gorąca makaronu i warzyw. Podajemy z dodatkowym tartym parmezanem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024