Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-wedzonym-halibutem

Spaghetti z wędzonym halibutem

Proste, a nieoczekiwane w smaku spaghetti.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) spaghetti
200 g wędzonego halibuta w plastrach
3 łyżki drobnych kaparków
cytryna
ostra suszona papryka
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron, a kiedy się zagotuje, wkładamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wędzoną rybę kroimy w długie, cienkie paski. Kaparki przepłukujemy na sitku i osuszamy w czystej ściereczce. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i na drobnej tarce ścieramy skórkę. Kiedy makaron będzie już niemal ugotowany, wlewamy na małą patelenkę 2 łyżki oliwy i rozgrzewamy. Wrzucamy kaparki i smażymy na chrupko. Makaron odcedzamy, mieszamy z paskami ryby i skórką z cytryny. Doprawiamy ostrą papryką i polewamy oliwą z kaparami. Podajemy natychmiast, z dodatkową oliwą do polania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024