Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-pomidorkami-koktajlowymi-nr-2

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2

Takie spaghetti jadłam w Umbrii - pomidorki były prosto z krzaka i było to coś wspaniałego! Prawdziwy (przed)smak lata.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) spaghetti
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
300 g czerwonych pomidorków koktajlowych
pęczek świeżej bazylii
dużo świeżo startego parmezanu do podania

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż zacznie się lekko rumienić. Dodajemy przecier i 2 łyżki wody, zagotowujemy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Pomidorki myjemy (ogonki obrywamy) i nacinamy każdy lekko nożem - inaczej zaczną nam pękać na patelni i opryskiwać wszystko gorącym sokiem.
Wrzucamy pomidorki na patelnię i smażymy, co jakiś czas mieszając, na sporym ogniu. Pomidorki powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać.
Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki, które szarpiemy ręcznie na mniejsze kawałki.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z pomidorkami i posypujemy bazylią. Szybko mieszamy, przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy natychmiast. Nie zapominając, oczywiście, o tartym parmezanie!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024