Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-pomidorkami-koktajlowymi

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti typowe dla włoskiego Południa - pomidory i bazylia z ogródka, oliwa z własnych oliwek... Wystarczy kilka minut i danie gotowe.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Kampania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) dojrzałych pomidorków koktajlowych
ząbek czosnku
mały pęczek bazylii
500 g (1/2 kg) spaghetti
oliwa z oliwek
50 g parmezanu w kawałku

Opis przyrządzania:
Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Bazylię myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkręcamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na sporej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i pomidory i smażymy na średnim ogniu przez ten czas, kiedy gotuje się makaron. Co jakiś czas mieszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Z kawałka parmezanu ścinamy nożykiem do warzyw kilkanaście cienkich płatków. Resztę ścieramy na drobnej tarce. Spaghetti odcedzamy i mieszamy z sosem i bazylią. Posypujemy płatkami parmezanu i natychmiast podajemy, wraz z tartym parmezanem i butelką dobrej oliwy do polania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024