Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-cytryna-i-bazylia

Spaghetti z cytryną i bazylią

Błyskawiczna, doskonała, wytrawna pasta z minimalnej ilości składników.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) spaghetti
pęczek bazylii
cytryna
oliwa z oliwek
50 g świeżo startego pecorino romano

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkręcamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Bazylię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścinamy skórkę w długich, wąskich i cienkich paskach (specjalnym nożykiem). Wyciskamy sok z połowy cytryny.
Mieszamy razem bazylię, skórkę i sok z cytryny oraz 4 łyżki oliwy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem.
Podajemy natychmiast, z tartym pecorino romano.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024