Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-brokulami-i-orzechami

Spaghetti z brokułami i orzechami

Szybko, zdrowo i smacznie - interesująca kombinacja makaronu, chrupkich orzechów, kremowego sera i brokułów. Pamiętajcie tylko, żeby nie rozgotować warzyw, bo będą wodniste, szare i ogólnie paskudne!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g brokułów
200 g spaghetti
oliwa z oliwek
garść mieszanych orzechów (grubo posiekanych)
ząbek czosnku
3 łyżki siekanej natki
starta skórka i sok z jednej cytryny
100 g sera Camembert lub Brie
pokrojonego w kostki

Opis przyrządzania:
Brokuły dzielimy na małe różyczki i płuczemy. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Do wrzącej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzy minuty przed końcem gotowania do garnka z makaronem dorzucamy brokuły. W czasie, gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy orzechy i smażymy na złoto, często mieszając. Dorzucamy posiekany czosnek, smażymy kilkanaście sekund, aż czosnek naberze złotej barwy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę cytrynową i siekaną natkę. Makaron z brokułami odcedzamy, wrzucamy do miski i posypujemy orzechami. Dodajemy pokrojony ser, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, starannie mieszamy. Na talerzu polewamy jeszcze oliwą i sokiem z cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024