Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-brokulami-i-orzechami
Spaghetti z brokułami i orzechami
Szybko, zdrowo i smacznie - interesująca kombinacja makaronu, chrupkich orzechów, kremowego sera i brokułów. Pamiętajcie tylko, żeby nie rozgotować warzyw, bo będą wodniste, szare i ogólnie paskudne!
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g brokułów
200 g spaghetti
oliwa z oliwek
garść mieszanych orzechów (grubo posiekanych)
ząbek czosnku
3 łyżki siekanej natki
starta skórka i sok z jednej cytryny
100 g sera Camembert lub Brie
pokrojonego w kostki
Opis przyrządzania:
Brokuły dzielimy na małe różyczki i płuczemy. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Do wrzącej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzy minuty przed końcem gotowania do garnka z makaronem dorzucamy brokuły. W czasie, gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy orzechy i smażymy na złoto, często mieszając. Dorzucamy posiekany czosnek, smażymy kilkanaście sekund, aż czosnek naberze złotej barwy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę cytrynową i siekaną natkę. Makaron z brokułami odcedzamy, wrzucamy do miski i posypujemy orzechami. Dodajemy pokrojony ser, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, starannie mieszamy. Na talerzu polewamy jeszcze oliwą i sokiem z cytryny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024