Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-zurawinowo-pomaranczowy

Sos żurawinowo-pomarańczowy

Jeden z wielu popularnych w Stanach żurawinowych sosów, które tak doskonale pasują do "dziękczynnego" indyka.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g surowych żurawin
duża pomarańcza
szklanka cukru

Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy. Pomarańczę kroimy wraz ze skórką na ósemki, usuwając pestki. Owoce wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą drobno posiekane, ale nie zmielone na puree. Przekładamy do miski, dosypujemy cukier i starannie mieszamy. Miskę z sosem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 dni. Podajemy do pieczonego indyka lub kurczaka

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024