Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-zurawinowo-pomaranczowy
Sos żurawinowo-pomarańczowy
Jeden z wielu popularnych w Stanach żurawinowych sosów, które tak doskonale pasują do "dziękczynnego" indyka.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g surowych żurawin
duża pomarańcza
szklanka cukru
Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy. Pomarańczę kroimy wraz ze skórką na ósemki, usuwając pestki. Owoce wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą drobno posiekane, ale nie zmielone na puree. Przekładamy do miski, dosypujemy cukier i starannie mieszamy. Miskę z sosem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 dni. Podajemy do pieczonego indyka lub kurczaka
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024