Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-niebieskiego-sera-francuski
Sos z niebieskiego sera (francuski)
Łagodny słodko-słony, kremowy sos, doskonały na przykład do szparagów na zimno lub sałatki z surowych letnich warzyw.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
75 g niebieskiego sera (np. Lazur)
łyżka octu z jabłek
2 łyżki słodkiego sherry
100 ml łagodnej oliwy z oliwek
3 łyżki siekanych orzechów laskowych
Opis przyrządzania:
Ser rozkruszamy na drobne kawałki. Polewamy octem z jabłek i sherry. Rozcieramy na gładką masę. Dolewamy stopniowo oliwę z oliwek. Ewentualnie solimy do smaku. Wsypujemy orzechy laskowe i starannie mieszamy. Trzymamy w lodówce, w zakrytym naczyniu.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024