Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-niebieskiego-sera-francuski

Sos z niebieskiego sera (francuski)

Łagodny słodko-słony, kremowy sos, doskonały na przykład do szparagów na zimno lub sałatki z surowych letnich warzyw.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
75 g niebieskiego sera (np. Lazur)
łyżka octu z jabłek
2 łyżki słodkiego sherry
100 ml łagodnej oliwy z oliwek
3 łyżki siekanych orzechów laskowych

Opis przyrządzania:
Ser rozkruszamy na drobne kawałki. Polewamy octem z jabłek i sherry. Rozcieramy na gładką masę. Dolewamy stopniowo oliwę z oliwek. Ewentualnie solimy do smaku. Wsypujemy orzechy laskowe i starannie mieszamy. Trzymamy w lodówce, w zakrytym naczyniu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024