Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-koziego-twarozku

Sos z koziego twarożku

Lekki, kwaskowaty sos, który możemy wykorzystać jako dressing do sałaty - najlepiej gorzkawej, typu cykoria czy endywia - lub jako dip, czy to do surowych warzyw, czy kawałków kurczaka z grilla.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g koziego twarożku
100 ml naturalnego jogurtu
3 łyżki śmietanki lub gęstej kwaśnej śmietany (jeśli sos ma być do maczania)
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oleju z orzechów laskowych
łyżka zielonego pieprzu z zalewy
2 gałązki świeżego tymianku

Opis przyrządzania:
Twarożek mieszamy z jogurtem i śmietanką - jeśli chcemy użyć sosu w roli dressingu do sałaty - lub gęstą kwaśną śmietaną, jeśli sos ma być dipem do maczania różności.
Do sosu dodajemy ocet jabłkowy i olej z orzechów laskowych, starannie mieszamy.
Pieprz odcedzamy z zalewy i lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do sosu.
Tymianek oskubujemy z listków i dodajemy je do sosu. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024