Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-kolendry-do-mieska-z-grilla
Sos z kolendry do mięska z grilla
Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 6-10 (mniej więcej szklanka)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
dorodny pęczek świeżej kolendry
pęczek natki pietruszki
szalotka
3 ząbki czosnku
łyżka papryczek jalapeno ze słoika
4 łyżki niesolonych pestek z dyni (wyłuskanych)
łyżka białego octu winnego
kilka łyżek oliwy z oliwek
Opis przyrządzania:
Kolendrę i natkę płuczemy i osuszamy. Obskubujemy listki i wkładamy je do blendera.
Szalotkę i czosnek obieramy, grubo siekamy i wkładamy do blendera.
Papryczki jalapeno odcedzamy z zalewy, siekamy i wkładamy do blendera.
Pestki z dyni wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu i prażymy, mieszając, aż zaczną się lekko złocić, strzelać i podskakiwać. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wsypujemy do blendera.
Dodajemy nieco soli, po czym wszystko razem miksujemy, dolewając ocet winny i ze 2 łyżki oliwy. Miksujemy, aż powstanie gęsty sos, dolewając jeszcze nieco oliwy, w miarę potrzeby.
Sprawdzamy sos pod kątem soli i doprawiamy, jeśli trzeba - można też dodać ciut więcej octu winnego...
Podajemy do grillowanych steków, piersi z kurczaka, szaszłyków rybnych.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024