Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-waniliowo-cytrynowy
Sos waniliowo-cytrynowy
Słyszałam, że aromaty cytryny i wanilii wzajemnie się znoszą, ale to chyba mit i legenda. W tym sosie czuje się i jedno i drugie.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
strąk wanilii
300 ml kremowej śmietanki
cytryna
4 żółtka
50 g cukru
Opis przyrządzania:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy czarne lepkie pesteczki. Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy wanilię i pusty strąk, staiwmay na małym ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce - samą żółtą część. Żółtka ubijamy z cukrem i skórką na gęsty i gładki kogel-mogel. Powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Przelewamy sos z powrotem do garnka i delikatnie podgrzewamy na maleńkim ogniu, nie pozwalając się zagotować. Cały czas mieszamy - sos powinien w ciągu 7-8 minut lekko zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia, a kiedy sos wystygnie - wyjmujemy pusty strąk wanilii. Podajemy do rozmaitych ciast i deserów.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024