Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-waniliowo-cytrynowy

Sos waniliowo-cytrynowy

Słyszałam, że aromaty cytryny i wanilii wzajemnie się znoszą, ale to chyba mit i legenda. W tym sosie czuje się i jedno i drugie.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk wanilii
300 ml kremowej śmietanki
cytryna
4 żółtka
50 g cukru

Opis przyrządzania:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy czarne lepkie pesteczki. Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy wanilię i pusty strąk, staiwmay na małym ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce - samą żółtą część. Żółtka ubijamy z cukrem i skórką na gęsty i gładki kogel-mogel. Powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Przelewamy sos z powrotem do garnka i delikatnie podgrzewamy na maleńkim ogniu, nie pozwalając się zagotować. Cały czas mieszamy - sos powinien w ciągu 7-8 minut lekko zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia, a kiedy sos wystygnie - wyjmujemy pusty strąk wanilii. Podajemy do rozmaitych ciast i deserów.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024