Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-truskawkowo-kokosowy

Sos truskawkowo-kokosowy

Przepyszny sos do truskawek, malin lub czarnych jagód. Jeśli nam akurat nie sosy w głowie, możemy go po prostu wypić przez słomkę - parę kostek lodu nie zawadzi!

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g dojrzałych truskawek
200 ml mleka kokosowego
cukier do smaku

Opis przyrządzania:
Truskawki szybko płuczemy na sicie, osuszamy i usuwamy ogonki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera i dolewamy mleko kokosowe. Dodajemy łyżkę cukru i miksujemy na gładki płyn. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić, po czym przecieramy przez sitko.
Trzepaczką lub ubijaczką do cappuccino (taką na baterie) ubijamy sos, aż powstanie solidna warstwa pianki.
Podajemy do świeżych jagodowych owoców.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024