Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-serowy-do-gnocchi-lub-makaronu
Sos serowy do gnocchi lub makaronu
Szybki i uniwersalny sos z gorgonzolą, najlepszy ze świeżymi gnocchi, ale dobry też ze spaghetti.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 ml kremowej śmietanki
50 ml mleka
100 g sera gorgonzola
50 g świeżo startego parmezanu
Opis przyrządzania:
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka. Gorgonzolę kroimy w kostkę i dodajemy do śmietanki z mlekiem. Wsypujemy także świeżo starty parmezan. Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, aż sery się rozpuszczą. Dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej do smaku. Podgrzewamy, aż sos zacznie bąblować, po czym zdejmujemy z ognia. Polewamy sosem gnocchi lub makaron i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024