Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-kawowy-do-deserow
Sos kawowy do deserów
Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 surowe żółtka
2 łyżki cukru
płaska łyżeczka do kawy gładkiej skrobi kukurydzianej
300 ml tłustego mleka
300 ml kremowej śmietanki
3 łyżki mocnego espresso
Opis przyrządzania:
Żółtka ubijamy z cukrem i skrobią kukurydzianą na gładki krem - najlepiej mikserem. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia - uwaga, żeby nie wykipiało! Po trochu, cały czas mieszając, dolewamy mleko do żółtek. Przelewamy krem z powrotem do garnka i podgrzewamy na maleńkim ogniu, aż nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dolewamy espresso. Mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia - na powierzchni sosu kładziemy kawałek plastikowej folii, żeby nie utworzyła się budyniowa skórka.
Podajemy na ciepło lub zupełnie zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024