Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-do-satayow-2
Sos do satayów 2
Klasyczny orzechowo-kokosowy sos do satayów.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
szklanka (250 ml) mleka kokosowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki soku z limetki
Opis przyrządzania:
Do solidnego rondla wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko kokosowe, sos chilli, sos sojowy i sok z limetek. Dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) wody. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia - w miarę stygnięcia sos będzie gęstniał. Podajemy na ciepło.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024