Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-do-satayow-2

Sos do satayów 2

Klasyczny orzechowo-kokosowy sos do satayów.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
szklanka (250 ml) mleka kokosowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki soku z limetki

Opis przyrządzania:
Do solidnego rondla wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko kokosowe, sos chilli, sos sojowy i sok z limetek. Dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) wody. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia - w miarę stygnięcia sos będzie gęstniał. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024