Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-cytrynowo-imbirowy
Sos cytrynowo-imbirowy
Dość intensywny w smaku sos o różnorakim zastosowaniu - możemy w nim maczać kawałki usmażonego kurczaka lub też możemy go wymieszać z mięsem i warzywami i podac z ryżem, jako pseudochińszczyznę.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cytryna
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
300 ml wywaru warzywnego
łyżka miodu
łyżka gładkiej mączki kukurydzianej
Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnej tarce, odrzucając twarde włókna. Wywar wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, imbir i miód. Gotujemy jeszcze 5 minut. Mąkę rozrabiamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do sosu. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje, czyli jakieś 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub zimno.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024