Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-cytrynowo-imbirowy

Sos cytrynowo-imbirowy

Dość intensywny w smaku sos o różnorakim zastosowaniu - możemy w nim maczać kawałki usmażonego kurczaka lub też możemy go wymieszać z mięsem i warzywami i podac z ryżem, jako pseudochińszczyznę.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
300 ml wywaru warzywnego
łyżka miodu
łyżka gładkiej mączki kukurydzianej

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnej tarce, odrzucając twarde włókna. Wywar wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, imbir i miód. Gotujemy jeszcze 5 minut. Mąkę rozrabiamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do sosu. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje, czyli jakieś 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024