Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-ziemniaki-po-wlosku

Smażone ziemniaki po włosku

Rumiane kartofelki, po włosku przyprawione czosnkiem, oliwą i świeżym rozmarynem. Doskonałe do wszelkich mięs z grilla.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
4 gałązki świeżego rozmarynu

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy wrzątkiem, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy mniej więcej 15 minut. Odcedzamy, odparowujemy na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy ziemniaki na kawałki - takie na jeden kęs. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 100 ml oliwy. Na gorącą wrzucamy plasterki czosnku i smażymy na jasnozłoty kolor. Odławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na papierze kuchennym. Na tę samą oliwę kładziemy ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor. Rozmaryn myjemy, osuszamy i obskubujemy "igły". Kiedy ziemniaki będą już niemal gotowe, posypujemy rozmarynem i smażymy jeszcze chwilę. Odsączamy ziemniaki z oliwy, posypujemy usmażonym czosnkiem, solimy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024