Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-pizzetki
Smażone pizzetki
Świetna pogryzka do wina, małe co-nieco z ciasta na pizzę. Możemy z ciasta uformować malutkie placuszki i po usmażeniu nałożyć na nie różne sosy. Możemy też z ciasta ukręcić paluszki, a sosy podać osobno, do maczania. Możemy też darować sobie sosy i tylko pizzetki posolić.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
porcja ciasta na pizzę (Ciasto na focaccię lub pizzę)
szklanka (250 ml) oliwy z oliwek
szklanka sosu pomidorowego (Sos pomidorowy uniwersalny)
dowolne pesto (np. Klasyczne pesto) lub tapenade (np. La tapenade - klasyczna wersja)
50 g grubo startego parmezanu
listki bazylii
Opis przyrządzania:
Nastawiamy ciasto na pizzę.
Oliwę wlewamy do rondla i dobrze rozgrzewamy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, dowolnie je formujemy, po czym wrzucamy po kilka na gorącą oliwę. Smażymy, obracając pizzetki łyżką, na jednolicie złoty kolor. Usmażone kawałki ciasta wyławiamy z tłuszczu i osączamy na kilku warstwach kuchennego papieru. Pizzetki solimy.
Na każdą pizzetkę kładziemy odrobinę dowolnego sosu, posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii. Możemy także podać sosy osobno, do maczania lub wsypać usmażone i posolone pizzetki do miski i nie zawracać sobie głowy żadnym maczaniem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024