Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-pizzetki

Smażone pizzetki

Świetna pogryzka do wina, małe co-nieco z ciasta na pizzę. Możemy z ciasta uformować malutkie placuszki i po usmażeniu nałożyć na nie różne sosy. Możemy też z ciasta ukręcić paluszki, a sosy podać osobno, do maczania. Możemy też darować sobie sosy i tylko pizzetki posolić.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja ciasta na pizzę (Ciasto na focaccię lub pizzę)
szklanka (250 ml) oliwy z oliwek
szklanka sosu pomidorowego (Sos pomidorowy uniwersalny)
dowolne pesto (np. Klasyczne pesto) lub tapenade (np. La tapenade - klasyczna wersja)
50 g grubo startego parmezanu
listki bazylii

Opis przyrządzania:
Nastawiamy ciasto na pizzę.
Oliwę wlewamy do rondla i dobrze rozgrzewamy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, dowolnie je formujemy, po czym wrzucamy po kilka na gorącą oliwę. Smażymy, obracając pizzetki łyżką, na jednolicie złoty kolor. Usmażone kawałki ciasta wyławiamy z tłuszczu i osączamy na kilku warstwach kuchennego papieru. Pizzetki solimy.
Na każdą pizzetkę kładziemy odrobinę dowolnego sosu, posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii. Możemy także podać sosy osobno, do maczania lub wsypać usmażone i posolone pizzetki do miski i nie zawracać sobie głowy żadnym maczaniem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024