Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodkie-kruche-ciasto-do-tart

Słodkie kruche ciasto do tart

Bardzo dobre kruche ciasto do słodkich wypieków - ma konsystencję plasteliny, więc łatwo nim wylepić formę. Nie trzeba wałkować!

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g mąki tortowej
50 g cukru
140 g zimnego masła
surowe żółtko

Opis przyrządzania:
Makę wsypujemy do miski robota kuchennego. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy w robocie na ciasto, dodając w trakcie jedno surowe, zimne żółtko. Możemy też zagnieść ciasto ręcznie, rozcierając palcami masło z mąką i cukrem. Kiedy zacznie się łączyć w większe kawałki, dodajemy żółtko. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię plastikową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Starcza na wyłożenie tarty o średnicy 28-30 cm.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024