Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodkie-ciasto-nalesnikowe
Słodkie ciasto naleśnikowe
Smaczne ciasto z dużą ilością jajek.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: około 12 sztuk
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 szklanki (1/2 litra) mleka
60 g masła
250 g (1/4 kg) mąki
30 g cukru
6 jajek
2 łyżki białego rumu
masło do smażenia
Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. dodajemy masło w małych kawałkach i gdy się rozpuści, zdejmujemy rondel z ognia. Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy w środku dołek. Do dołka wbijamy jajka i mieszamy ręcznym mikserem, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Powoli dolewamy ciepłe mleko z masłem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy rum i jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno być gładkie i mieć lejącą się konsystencję. Smażymy naleśniki jak zwykle.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024