Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodkie-ciasto-nalesnikowe

Słodkie ciasto naleśnikowe

Smaczne ciasto z dużą ilością jajek.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: około 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki (1/2 litra) mleka
60 g masła
250 g (1/4 kg) mąki
30 g cukru
6 jajek
2 łyżki białego rumu
masło do smażenia

Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. dodajemy masło w małych kawałkach i gdy się rozpuści, zdejmujemy rondel z ognia. Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy w środku dołek. Do dołka wbijamy jajka i mieszamy ręcznym mikserem, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Powoli dolewamy ciepłe mleko z masłem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy rum i jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno być gładkie i mieć lejącą się konsystencję. Smażymy naleśniki jak zwykle.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024