Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sliwki-z-kruszonka-nr-2

Śliwki z kruszonką nr 2

Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 dużych śliwek
2 mandarynki
łyżka cukru
anyżek gwiazdkowy
4 goździki
50 g płatków owsianych
5 łyżek brązowego cukru
garść orzechów włoskich
2 łyżeczki sezamu
40 g mąki
65 g zimnego masła

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Śliwki myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestki, po czym kroimy jeszcze raz na pół.
Mandarynki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy z obu sok, a z jednej jeszcze ocalamy skórkę - czyli po wyciśnięciu pozbawiamy ją albedo i kroimy w możliwie cieniutkie paseczki.
Śliwki wkładamy do garnka, dodajemy skórkę i sok z mandarynek oraz łyżkę cukru, anyżek i goździki. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze kilka minut, aż owoce zmiękną. Rozdzielamy je sprawiedliwie między 4 żaroodporne miseczki.
Do malaksera wkładamy płatki owsiane, brązowy cukier, orzechy, sezam, mąkę i masło pokrojone w małe kawałki. Miksujemy, aż wszystko dobrze się ze sobą przemiesza i zacznie tworzyć spore grudki.
Mieszanką posypujemy śliwki w miseczkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 20 minut do pół godziny - kruszonka powinna się apetycznie przyrumienić, a owoce bąblować po brzegach.
Miseczki wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia, ale nie za bardzo, bo najsmaczniejsze są dobrze ciepłe!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024