Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzie-w-ziolowej-marynacie

Śledzie w ziołowej marynacie

Jeden z niezliczonych szwedzkich przepisów na marynowane filety śledziowe, tym razem ze świeżymi ziołami i czerwonym octem winnym.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Szwecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 filetów śledziowych (z tacki)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki siekanego koperku
100 ml czerwonego octu winnego
5 ziarenek białego pieprzu
2 łyżki cukru

Opis przyrządzania:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki na jeden kęs.
Do rondelka wkładamy zioła, wlewamy ocet i tyle samo (100 ml) wody, dodajemy pieprz i cukier. Stawiamy rondelek na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy marynata się zagotuje, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną marynatę mieszamy ze śledziami, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024