Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzie-w-prawdziwkach
Śledzie w prawdziwkach
Prawdziwie wigilijny przepis. Śledzie z grzybami są doskonałe, więc jeśli do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, pieczemy kilka ziemniaków i podajemy śledzie jako główne danie (w piątek).
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
50 g suszonych prawdziwków
2 średniej wielkości cebule
olej słonecznikowy
4-6 filetów śledziowych (tych na tacce)
cytryna
Opis przyrządzania:
Prawdziwki płuczemy, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie stawiamy garnuszek na małym ogniu, zagotowujemy i gotujemy, aż grzyby będą miękkie - jeśli prawdziwki były suszone w cienkich plasterkach, nie zajmie to więcej, niż pół godziny; jeśli zaś w większych kawałkach, to będzie to trwało odpowiednio dłużej. Ugotowane prawdziwki odcedzamy, lekko studzimy i drobno siekamy. Cebule obieramy i też drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na malutkim ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy posiekane grzyby i dusimy na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Filety śledziowe płuczemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Kroimy rybę w kawałki na jeden kęs i układamy na ładnym półmisku. Na wierzch kładziemy grzyby i dokładamy ćwiartkę cytryny. Podajemy ze świeżym chlebem lub ziemniakami.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024