Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzie-marynowane-jak-minogi
Śledzie marynowane jak minogi
Absolutny klasyk, przedwojenne polskie danie. Nawet, kiedy jadano jeszcze wiślane minogi, śledzie przyrządzane w ten sam sposób cieszyły się równym powodzeniem. Nie da się ukryć - świetne pod wódkę.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 całych śledzi solonych (małych)
garść mąki
oliwa z oliwek do smażenia
1/2 szklanki octu (zwykłego)
łyżeczka ziela angielskiego
kilka listków laurowych
cytryna
Opis przyrządzania:
Śledzie czyścimy (jeśli trzeba, gdyż można teraz dostać śledzie solone całe, ale wypatroszone i bez głów) i moczymy przez noc w zimnej wodzie, raz wodę tę zmieniając. Wymoczone śledzie wyjmujemy i starannie osuszamy z zewnątrz i od wewnątrz.
Mąkę wsypujemy na płaski talerz i obtaczamy w niej śledzie, strząsając nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy pół szklanki oliwy i osmażamy śledzie z obu stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do szklanej miski.
Ocet wlewamy do garnuszka i dolewamy tyle wody, żeby roztwór był przyjemnie kwaskowaty, ale nie nadmiernie octowy - jest to kwestia smaku, naprawdę. Dodajemy pół łyżeczki cukru i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, studzimy i mieszamy z przecedzoną przez sitko oliwą, pozostałą od smażenia śledzi.
Ziele angielskie tłuczemy w moździerzu i przesypujemy nim śledzie. Dodajemy także listki laurowe i cytrynę, najpierw sparzoną, a potem pokrojoną w plasterki. Zalewamy octem z oliwą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być na noc).
Podajemy osączone z marynaty, na listkach umytej sałaty, z ćwiartkami cytryn do wyciskania. Pyszne!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024