Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Skrzydelka-hawajskie-co-nie-znaczy-ze-z-ananasem!

Skrzydełka hawajskie (co nie znaczy, że z ananasem!)

Smażone skrzydełka dla całego tłumu! Ciężko je przestać jeść, zwłaszcza jeśli nie pożałujemy papryczek jalapeno...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Usa-Hawaje

Liczba porcji: 12-16

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg skrzydełek z kurczaka
szklanka zwykłej mąki
2 ząbki czosnku
2 (lub więcej...) świeże papryczki jalapeno
5 płaskich łyżek cukru
1/4 szklanki sosu sojowego
olej słonecznikowy (lub inny) do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Skrzydełka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Odcinamy cienki koniec, po czym każde skrzydełko przecinamy w stawie (w ten sposób łatwiej je jeść).
Do sporej i szczelnej plastikowej torebki wsypujemy mąkę i dodajemy 1 1/2 łyżeczki soli. Do mąki wrzucamy po kilka skrzydełek na raz i wstrząsamy, żeby dobrze się nią pokryły. Wyjmujemy skrzydełka z torebki, otrząsamy z nadmiaru mąki i odkładamy na blaszkę do pieczenia ciastek (bo na talerzu się nie zmieszczą).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki myjemy, pozbawiamy ogonków i też drobno siekamy.
Mieszamy razem czosnek, papryczki, cukier i jalapenos na sos.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni. Do gorącego oleju wrzucamy po kilka skrzydełek na raz i smażymy na ciemnozłoto - przez 8-10 minut. Usmażone skrzydełka osączamy z tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego, po czym zanurzamy w sosie.
Podajemy natychmiast, z masą serwetek do wycierania rąk.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024