Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Skrzydelka-czosnkowe
Skrzydełka czosnkowe
Doskonałe, bardzo aromatyczne i bardzo czosnkowe skrzydełka, które - dla wzmocnienia efektu - podajemy z sosem czosnkowym (np. Majonez czosnkowo-ziołowy) lub tzatzikami (Tzatziki).
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Liban
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
24 skrzydełka z kurczaka
8 ząbków czosnku
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Opis przyrządzania:
Ze skrzydełek odcinamy końcówki - tę najbardziej kościstą 1/3. Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy resztki piórek. Na każdym skrzydełku nacinamy w 2-3 miejscach skórkę.
Czosnek obieramy i rozcieramy w moździerzu na pastę, dodając płaską łyżeczkę soli.
Kolendrę, kmin i pieprz wsypujemy do młynka do przypraw i mielimy razem na proszek. Dodajemy do czosnku. Mieszamy na pastę, dodając kilka łyżek oliwy (4-6) i 3 łyżki soku z cytryny. Pastą starannie nacieramy skrzydełka, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin, może być i na noc (naczynie ze skrzydełkami trzeba przykryć, z powodu dużej ilości czosnku w marynacie).
Skrzydełka pieczemy nad dość gorącymi węglami, kilka razy przewracając szczypcami i uważając, żeby się nie zwęgliły - parę przypalonych miejsc jest w normie. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024