Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Serowe-kulki

Serowe kulki

Bardzo przyjemna pogryzka czy przystawka - możemy też zrobić talerz różnych drobiażdżków (z udziałem serowych kulek) i podać na początek walentynkowej kolacji.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
80 g sera gruyere
60 g świeżego parmezanu
80 g kremowego serka
cayenne
jajko
tarta bułka
olej do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Gruyere i parmezan ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy oba rodzaje sera z kremowym serkiem i doprawiamy do smaku pieprzem cayenne, a jeśli trzeba (choć nie sądzę), to i odrobiną soli.
Z masy toczymy zgrabne kuleczki.
Jajko wybijamy na talerz i starannie rozbełtujemy widelcem.
Kuleczki zanurzamy w jajku, po czym obtaczamy je starannie w tartej bułce.
Wstawiamy kuleczki do lodówki i trzymamy tam do momentu smażenia.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni. Na gorący olej wrzucamy kulki i smażymy na ciemnozłoty kolor, czyli minutę-dwie.
Osączamy na papierze kuchennym i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024