Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Serowe-clafoutis-z-letnich-warzyw

Serowe clafoutis z letnich warzyw

Cukinie i bakłażany zapiekane w lekkim cieście z dodatkiem świetnego normandzkiego sera Livarot. Znakomite danie dla wegetarian, zwłaszcza jeśli podamy zapiekankę z michą mieszanej sałaty i może jeszcze jakimś warzywnym (!) dodatkiem - na przykład zapiekanymi pomidorami (Pomidory prowansalskie).

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
2 łyżki mąki
450 ml (niecałe 1/2 litra) pełnego mleka
3 ładne cukinie
bakłażan średniej wielkości
6 szalotek lub 2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
oliwa z oliwek
150 g sera Livarot

Opis przyrządzania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i miksujemy, dolewając stopniowo mleko, na gładkie ciasto. Lekko solimy i odstawiamy na czas przygotowania reszty dania.
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Cukinie i bakłażan myjemy, osuszamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy warzywa w plastry o grubości 1 cm.
Szalotki (lub cebule) obieramy i kroimy pionowo w ćwiartki (lub ósemki).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy. Partiami wkładamy plastry warzyw i smażymy na złoto z obu stron - ewentualnie dolewamy ciut oliwy.
Kiedy włożymy na patelnię ostatnią partię warzyw, dokładamy także szalotki (cebule) i czosnek.
Usmażone warzywa układamy koncentrycznie w okrągłym żaroodpornym naczyniu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto mieszamy i wylewamy na warzywa.
Livarot kroimy w małe kawałki (razem ze skórką) i rozkładamy na wierzchu.
Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 30 minut - ciasto powinno zastygnąć, a wierzch się przyrumienić.
Zapiekanka najlepsza jest na dobrze ciepło, a nie wrząco-gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2019