Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Serek-z-Liptowa-czyli-liptauer

Serek z Liptowa czyli liptauer

Klasyczna przystawka z czasów cesarsko-królewskich. Bardzo smaczny, zdecydowanie przyprawiony serek podajemy w towarzystwie rozmaitych świeżych warzyw, oliwek, krakersów, małych ciepłych grzanek, korniszonów itp.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Czechy/Austria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki mielonego kminku
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka ostrej musztardy
500 g (1/2 kg) białego mielonego sera
cebula
1 konserwowy ogórek
łyżka drobnych kaparów

Opis przyrządzania:
Masło ucieramy w misce na puch. Dodajemy kminek, paprykę i musztardę. Do utartego masła stopniowo dodajemy biały ser. Ucieramy, aż masa będzie miała kremową konsystencję. Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo czynimy z ogórkiem konserwowym. Dodajemy, wraz z odsączonymi kaparami, do masy serowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu formujemy z liptauera kopczyk i wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024