Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Serek-z-Liptowa-czyli-liptauer
Serek z Liptowa czyli liptauer
Klasyczna przystawka z czasów cesarsko-królewskich. Bardzo smaczny, zdecydowanie przyprawiony serek podajemy w towarzystwie rozmaitych świeżych warzyw, oliwek, krakersów, małych ciepłych grzanek, korniszonów itp.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Czechy/Austria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki mielonego kminku
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka ostrej musztardy
500 g (1/2 kg) białego mielonego sera
cebula
1 konserwowy ogórek
łyżka drobnych kaparów
Opis przyrządzania:
Masło ucieramy w misce na puch. Dodajemy kminek, paprykę i musztardę. Do utartego masła stopniowo dodajemy biały ser. Ucieramy, aż masa będzie miała kremową konsystencję. Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo czynimy z ogórkiem konserwowym. Dodajemy, wraz z odsączonymi kaparami, do masy serowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu formujemy z liptauera kopczyk i wstawiamy na parę godzin do lodówki.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024