Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Schab-po-wlosku-z-rozmarynem

Schab po włosku z rozmarynem

Przyjemny schabik we włoskim stylu: z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Podajemy z pieczonymi lub smażonymi kartofelkami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg schabu bez kości
100 g chudego wędzonego boczku (lepiej pancetty)
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego rozmarynu
2 cytryny
oliwa z oliwek
1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wytrawnego wina

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ze schabu ścinamy tłuszcz, odcinamy resztki chrząstek.
Boczek lub pancettę kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Rozmaryn myjemy i osuszamy, oskubujemy igły i drobno je siekamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę - tylko żółtą część - na drobnej tarce. Mieszamy z czosnkiem i rozmarynem.
W sporym rondlu - takim, który można potem wstawić do pieca - rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy boczek/pancettę i podsmażamy na złoto, po czym wyjmujemy na talerzyk. Na oliwę wkładamy schab i osmażamy na złoto. Wyjmujemy na talerz.
Mięso porządnie solimy i - za strasznym przeproszeniem - pieprzymy prosto z młynka, po czym obtaczamy w cytrynowo-czosnkowo-rozmarynowej mieszance. Wkładamy z powrotem do rondla, dodajemy boczek/pancettę i wlewamy wino. Rondel przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
Mięso wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut (pod przykryciem), po czym kroimy w cienkie plastry i podajemy z sosem od pieczenia.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024