Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sandwicz-Racheli-wariacja-na-temat-Reuben-s-Sandwich

Sandwicz Racheli (wariacja na temat Reuben's Sandwich)

Za oknem zawierucha i popękane szyny tramwajowe, a my rozparci w fotelu, w telewizji "Pół żartem, pół serio", na kolanach talerz z ciepłą kanapką z roztopionym pysznie serem...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g białej kapusty
100 g czerwonej kapusty
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
2 łyżki siekanego koperku
8 kromek żytniego chleba
masło do smarowania chleba
75 g startego ementalera
150 g pastrami

Opis przyrządzania:
Oba rodzaje kapusty kroimy w możliwie najcieńszse paski, płuczemy na sicie i starannie osączamy. Lekko solimy. Mieszamy majonez, miód, musztardę i koperek. Mieszamy z kapustą i doprawiamy do smaku - sól, pieprz, miód, musztarda. Kromki chleba smarujemy cienko masłem z obu stron. Połowę kromek posypujemy startym serem. Na serze kładziemy plasterki pastrami, na wędlinie - warstwę sałatki kapuścianej, a na niej - resztę plasterków pastrami. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Dużą patelnię rozgrzewamy, wkładamy sandwicze i smażymy dość wolno, na średnim ogniu, z obu stron, aż chleb się zarumieni, a ser roztopi. Każdy sandwicz kroimy na pół i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024