Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sambal-z-marchewki-indonezyjski

Sambal z marchewki (indonezyjski)

Indonezyjska wersja tajskiej sałatki z zielonej papai. Bardzo ostra i aromatyczna, służy jako dodatek do grillowanych owoców morza.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Indonezja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spora marchewka
kawałek korzenia imbiru o długości 5 cm
2 ostre czerwone papryczki
2 ostre zielone papryczki
4 łyżki orzeszków ziemnych (fistaszków)
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu rybnego (nam pla)

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce na długie, cienkie paski. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na takie same paski, jak marchewkę. Papryczki myjemy i kroimy w plasterki. Orzeszki drobno siekamy. Mieszamy razem marchewkę, imbir, papryczki i orzeszki, dodajemy ocet i sos rybny. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy na zimno, do grillowanych krewetek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024