Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sambal-z-marchewki-indonezyjski
Sambal z marchewki (indonezyjski)
Indonezyjska wersja tajskiej sałatki z zielonej papai. Bardzo ostra i aromatyczna, służy jako dodatek do grillowanych owoców morza.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Indonezja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
spora marchewka
kawałek korzenia imbiru o długości 5 cm
2 ostre czerwone papryczki
2 ostre zielone papryczki
4 łyżki orzeszków ziemnych (fistaszków)
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce na długie, cienkie paski. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na takie same paski, jak marchewkę. Papryczki myjemy i kroimy w plasterki. Orzeszki drobno siekamy. Mieszamy razem marchewkę, imbir, papryczki i orzeszki, dodajemy ocet i sos rybny. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy na zimno, do grillowanych krewetek.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024