Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-z-melona
Salsa z melona
Orzeźwiający dodatek do białego mięsa - z patelni, z grilla - ryby i krewetek. Pyszne i błyskawiczne.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 dojrzałego melona (np. kantalupy)
4 gałązki świeżej mięty
czerwona ostra papryczka chilli
limetka
Opis przyrządzania:
Melon obieramy ze skórki, usuwamy pestki, zaś miąższ kroimy w średniej wielkości zgrabną kostkę.
Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pestek (chyba, że ktoś woli ostre...), myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok.
W szklanej misce mieszamy razem melon, miętę, chilli oraz skórkę i sok z limetki. Mieszamy, solimy do smaku i podajemy do grillowanego mięsa, ryb i krewetek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024