Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-z-melona

Salsa z melona

Orzeźwiający dodatek do białego mięsa - z patelni, z grilla - ryby i krewetek. Pyszne i błyskawiczne.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 dojrzałego melona (np. kantalupy)
4 gałązki świeżej mięty
czerwona ostra papryczka chilli
limetka

Opis przyrządzania:
Melon obieramy ze skórki, usuwamy pestki, zaś miąższ kroimy w średniej wielkości zgrabną kostkę.
Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pestek (chyba, że ktoś woli ostre...), myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok.
W szklanej misce mieszamy razem melon, miętę, chilli oraz skórkę i sok z limetki. Mieszamy, solimy do smaku i podajemy do grillowanego mięsa, ryb i krewetek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024