Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-z-baklazanow

Salsa z bakłażanów

Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 średniej wielkości bakłażany
150 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory
listki świeżej kolendry
sok z 1 limetki
Tabasco

Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy, osuszamy, odcinamy ogoinki. Resztę kroimy w małą kostkę (powiedzmy o boku 1/2 cm). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w taką kostkę, jak bakłażany. W woku lub na dużej patelni dobrze rozgrzewamy oliwę. Do bardzo gorącej wrzucamy bakłażanowe kostki, ale nie wszystkie od razu, bo temperatura tłuszczu się obniży i bakłażany nim nasiąkną, zamiast się usmażyć. Kiedy bakłażany są rumiane i chrupkie, łyżką cedzakową wyjmujemy je z oliwy i przekładamy do miski. Do bakłażanów dodajemy czosnek, pomidory i posiekaną kolendrę. Polewamy sokiem z limetki, dodajemy sól i trochę Tabasco do smaku. Mieszamy i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024