Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-verde-czyli-zielony-sos
Salsa verde czyli zielony sos
Zarówno Hiszpania, jak i Włochy mają w swoim repertuarze zielony sos, a właściwie rozliczne jego odmiany. Gęsta mieszanka ziół, oliwy i rozmaitych pikantnych dodatków pasuje do ryb i owoców morza, mięsa z grilla, gotowanych warzyw... Można też po prostu zwyczajnie maczać w nim kawałki chleba.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
szklanka liści natki pietruszki (listki obieramy
płuczemy i upychamy w szklance)
ząbek czosnku
3 łyżki siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
4 łyżki siekanej świeżej mięty
łyżka soku z cytryny
5 filecików anchois
3 łyżki kaparów
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Opis przyrządzania:
Do malaksera lub blendera wkładamy liście natki pietruszki. Dodajemy obrany ząbek czosnku, koperek, szczypiorek i miętę. Wszystkie zioła miksujemy, aż będą drobno posiekane. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, fileciki anchois i kapary, osączone z zalewy. Miksujemy jeszcze raz, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Miksujemy dalej, dolewając cienkim strumieniem oliwę z oliwek, aż sos zgęstnieje do konsystencji mniej więcej majonezu. Podajemy od razu.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024