Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ziemniaczana-z-kwasna-smietana

Sałatka ziemniaczana z kwaśną śmietaną

Pyszna niemiecka sałatka z gęstym, ziołowym sosem. Doskonały przykład, jak wiele znakomitych dań można zrobić ze skromnych ziemniaków.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków
1 1/2 szklanki wywaru warzywnego
biały ocet winny
200 g naturalnego twarożku homogenizowanego
300 g kwaśnej śmietany
3 łyżki dobrego majonezu
cukier
sos Worcestershire
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie (nie powinny się rozpaść), odcedzamy i obieramy ze skórki, póki gorące. Kroimy w plasterki. Wywar zagotowujemy z 3 łyżkami białego octu winnego. Przyprawiamy pieprzem. Do gorącego wywaru wrzucamy plastry ziemniaków i zostawiamy do ostygnięcia. Robimy sos: mieszamy twarożek ze śmietaną, majonezem i łyżką białego octu winnego. Doprawiamy szczyptą cukru, solą, pieprzem i sosem Worcestershire do smaku. Myjemy, osuszamy i siekamy drobno koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Kilka łyżek siekanych ziół zostawiamy do dekoracji, zaś resztę dodajemy do sosu i dobrze mieszamy. Sosem polewamy ziemniaki - jeśli sosu jest zbyt dużo, odstawiamy resztę do lodówki i podajemy do jajek na twardo następnego dnia - i starannie mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki i posypujemy resztą siekanych ziół.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024