Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ze-szpinaku-z-orzechami-pekanowymi
Sałatka ze szpinaku z orzechami pekanowymi
Jedna z bardziej udanych sałatek, na jakie w ostatnim czasie trafiłam - szpinak, kozi ser i pieczone pekany świetnie łączą się w harmonijną całość z klonowym sosem vinaigrette. Jadłam tę sałatkę u znajomej Amerykanki, która podała ją po przystawce, a przed drugim daniem.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g (standardowa paczka) młodych listków szpinaku
mała czerwona cebula
duże czerwone jabłko
100 g zwartego koziego twarogu
1/2 porcji (lub więcej) Vinaigrette z syropem klonowym
Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami
Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach, osączamy na sicie i otrząsamy z resztek wody.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cieniutkie półplasterki.
Jabłko myjemy, wycieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cząstki jabłka kroimy w cieniutkie plasterki.
Twaróg kruszymy widelcem.
Do dużej miski wkładamy szpinak, cebulę, jabłko i ser i polewamy taką ilością sosu vinaigrette, jaką lubimy - u tej mojej znajomej sosu było ciut za dużo, dzięki czemu wiem, że sama wolę mniej... Wszystko razem bardzo starannie mieszamy.
Sałatkę tuż przed podaniem posypujemy dowolną ilością pekanów z przyprawami - jeśli zrobimy to wcześniej, orzechy przestaną być chrupkie!
Sałatkę podajemy jako dodatek do czegoś solidniejszego lub jako danie kolacyjne, wówczas z bagietką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024