Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-zoltego-sera-z-rzodkiewkami

Sałatka z żółtego sera z rzodkiewkami

Doskonałe danie. Bardzo lubię takie kolacje - porcja kolorowej sałatki i świeży chleb z masłem. Człowiek się nie przejada, humor przed spaniem ma dobry...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
200 g ementalera
pęczek szczypiorku
4 jajka ugotowane na twardo
łyżeczka musztardy z Dijon
2 łyżki białego octu winnego
6 łyżek oleju słonecznikowego

Opis przyrządzania:
Rzodkiewkom odrywamy wąsy i listki, płuczemy starannie, osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki i lekko solimy.
Ementaler kroimy w cienkie paseczki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno siekamy.
Jajka obieramy ze skorupek i specjalnym przyrządem kroimy w plasterki. Plasterki jajek ostrożnie układamy koncentrycznie na 4 talerzykach.
Robimy sos: mieszamy musztardę z octem i - cały czas mieszając - powoli dolewamy olej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Mieszamy razem rzodkiewki, ser i szczypiorek, dodajemy sos i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kwadransik (może być dłużej).
Możliwie estetycznie kładziemy porcje sałatki na jajkach i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024