Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-zielonych-szparagow-z-sosem-nazwijmy-go-srodziemnomorskim

Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim

Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 czerwone Pieczone papryki
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
garść dobrych czarnych oliwek
1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny (lub więcej do smaku)
pęczek (500 g zazwyczaj) zielonych szparagów

Opis przyrządzania:
Pieczone papryki obieramy ze skórki i gniazd nasiennych (patrz przepis Pieczone papryki), po czym kroimy w drobną kostkę. Oczywiście możemy użyć gotową pieczoną paprykę ze słoika, najlepiej hiszpańską...
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Bazylię myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Prażymy, mieszając i pilnując, aż orzeszki będą smakowicie przyrumienione, po czym zsypujemy z patelni.
Oliwki pozbawiamy pestek i drobno siekamy.
Z oliwy i soku cytrynowego ukręcamy jednolity sos, dodając ciut soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę cukru.
Do sosu wkładamy paprykę, czosnek, bazylię, orzeszki i oliwki i mieszamy. Odstawiamy na bok, żeby sos się "przegryzł".
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu.
Głęboką patelnię lub płaski garnek napełniamy wodą, solimy i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wkładamy szparagi i gotujemy mniej więcej 5 minut - powinny być al dente.
Szparagi odcedzamy i wkładamy do bardzo zimnej wody do wystudzenia - dzięki temu szybko przestaną się gotować i zachowają żywy kolor.
Kiedy szparagi wystygną, odcedzamy je starannie na kuchennej ściereczce, po czym estetycznie układamy na 4 talerzach.
Sprawdzamy, czy sos nie potrzebuje szczypty soli lub odrobiny soku z cytryny, po czym sprawiedliwie polewamy nim porcje szparagów.
Podajemy ze świeżą bagietką lub ciabattą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024