Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-soczewicy-z-jajkiem

Sałatka z soczewicy z jajkiem

Sałatka-posiłek z mojej ulubionej brązowej soczewicy. Najlepsza do tego celu jest francuska soczewica z Puy lub doskonała, drobna soczewica z włoskiej Umbrii.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g soczewicy
listek laurowy
2 ząbki czosnku
4 jajka
150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
3 łyżki dobrego czerwonego octu winnego
łyżka musztardy z Dijon
płynny miód (do smaku)

Opis przyrządzania:
Wrzucamy soczewicę do garnka, dodajemy listek laurowy i ząbki czosnku (w skórce). Wlewamy tyle wody, żeby sięgała 2-3 cm ponad powierzchnię soczewicy i dosypujemy łyżeczkę soli. Stawiamy garnek na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jakieś pół godziny, aż soczewica będzie miękka, ale się nie rozgotuje. W czasie, gdy soczewica się gotuje, gotujemy jajka na twardo - czyli 8-10 minut od zagotowania się wody. Jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Boczek smażymy na teflonowej patelni, aż będzie chrupki i ciemnozłoty. Odsączamy na papierze kuchennym. Włoskie orzechy grubo siekamy. Robimy też sos: ukręcamy razem 2 łyżki oliwy, olej z orzechów, ocet winny i musztardę. Dodajemy miód do smaku i trochę soli wraz z pieprzem. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, usuwamy listek laurowy i ząbki czosnku. Gorącą soczewicę mieszamy z sosem i odstawiamy do wystygnięcia. Do soczewicy dodajemy orzechy, mieszamy i rozdzielamy pomiędzy 4 talerze. Na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i plasterki usmażonego boczku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024