Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-sezamowym-kurczakiem

Sałatka z sezamowym kurczakiem

Smaczna i zdrowa sałatka z kurczaka, warzyw i chińskiego makaronu. Lekki lunch lub kolacja.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g chińskiego makaronu jajecznego
2 szklanki (pół litra) wywaru z kurczaka
3 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
200 g zielonej fasolki szparagowej
200 g marchewki
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego cukru (najlepiej palmowego)
2 łyżki wytrawnego sherry
listki świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka, dodajemy tochę soli i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotuje, wkładamy umyte mięso, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu przez kwadrans. Ugotowane mięso wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Fasolkę myjemy, obcinamy ogonki i czubki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki podobnej wielkości, co fasolka. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy marchewkę, a po chwili fasolkę. Gotujemy przez 3 do 5 minut, aż warzywa będą al dente. Odcedzamy. Na suchą patelnię wsypujemy sezam i podpiekamy na złoty kolor. Studzimy. 2/3 sezamu mielimy na proszek w młynku do kawy. Mieszamy zmielony sezam z sosem sojowym, ciemnym cukrem, sherry i 2 łyżkami wywaru, w którym gotował się kurczak. Piersi z kury kroimy w cienkie paski i mieszamy z marchewka i fasolką, dodając całe ziarna sezamu. Makaron mieszamy w misce z 2 łyżkami sosu, zaś resztą sosu polewamy kurczaka i warzywa, mieszamy. Na 4 talerzach układamy kopczyki z makaronu, na makaronie kładziemy kurczaka z warzywami i posypujemy każdą porcję umytymi i osuszonymi listkami kolendry.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2019