Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-rzodkiewek-z-sezamem
Sałatka z rzodkiewek z sezamem
Ładna i smaczna świeża surówka w azjatyckim stylu.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 pęczki ładnych rzodkiewek
4 małe czerwone cebulki
2 łyżki ziarna sezamowego
łyżka oleju sezamowego
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki octu ryżowego
łyżeczka cukru
pęczek świeżej kolendry
Opis przyrządzania:
Rzodkiewkom obcinamy listki i korzonki. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na możliwie cienkie półplasterki. Pokrojoną cebulę chwilę gnieciemy w rękach. W dużej salaterce mieszamy razem rzodkiewki i cebulkę. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złocisty kolor - uwaga! nie przypalić! Mieszamy razem olej sezamowy, olej z orzeszków ziemnych, ocet ryżowy i cukier. Dodajemy trochę soli do smaku i ukręcamy na jednolity sos. Mieszamy sałatkę z sosem i odstawiamy na godzinę. Kolendrę płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem posypujemy sałatkę sezamem i listkami kolendry - podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024