Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-osmiornicy

Sałatka z ośmiornicy

Ciepła sałatka z mało u nas popularnej ośmiornicy. Ale warto być oryginalnym, pomijając już fakt, że ta sałatka jest prosta i smaczna.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała sprawiona ośmiornica
cebula
300 ml białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
cytryna
ostra suszona papryka

Opis przyrządzania:
Ośmiornicę myjemy i wkładamy do sporego garnka. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Cebulę obieramy i siekamy. Ośmiornicę odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy cebulę, wino i trochę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na maleńkim ogniu, aż ośmiornica będzie miękka, czyli jakąś godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ugotowaną ośmiornicę odcedzamy, czekamy aż przestygnie, po czym kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na 4 żaroodpornych talerzach, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy pokruszoną ostrą papryką. Wstawiamy talerze do piekarnika na minutę, po czym natychmiast podajemy, z bagietką i białym zimnym winem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024